Prevodi splošnih besedil

Prevod splošnih besedil se velikokrat šteje za najlažjo obliko prevajanja, saj se ne nanaša na neko strokovno področje in prevajalec ne potrebuje specializiranega znanja z določenega področja. 

Prevajalci splošnih besedil - strokovnjaki na področju jezikov

Za prevajanje splošnih besedil prevajalci ne potrebujejo dodatnega izobraževanja na izbranem strokovnem področju, a to nikakor ne pomeni, da je zanj usposobljen prav vsakdo.

Prevajalci splošnih besedil morajo še vedno biti strokovnjaki na področju jezikov, ki jih prevajajo, in, kar je zelo pomembno, tudi medkulturni posredniki. To pomeni, da morajo poleg jezika dobro poznati kulturna okolja, v katerih se ti jeziki uporabljajo, saj so kulturni vidiki v nekaterih besedilih zelo izraziti, in če prevajalec ne pozna kulture jezika, lahko naredi napake.

Najpogostejša splošna besedila

V prevajanje splošnih besedil sodijo tudi vsakdanja besedila, kot so:

  • turistična besedila,

  • življenjepisi,

  • motivacijska pisma,

  • spletne strani,

  • jedilni listi,

  • blogovski zapisi in kolumne oziroma podobna besedila, ki so slogovno zelo zaznamovana.

Prevajalec mora ohraniti slog besedila

Pri prevodih takšnih besedil je zelo pomembno, da zna prevajalec ohraniti ne le pomen, temveč tudi slog besedila. Prevajalec mora vsakega avtorja vedno prevajati v skladu z njegovim slogom, sicer besedilo nima enakega učinka na bralce, ki besedilo berejo v izvirnem jeziku, in bralce prevedenega besedila.

 

 

Pošljite nam povpraševanje! Poslali vam bomo ponudbo s popusti.

Točna ocena stroškov prevajanja je mogoča po pregledu besedila. Ko besedilo analiziramo, vam pošljemo ponudbo, v kateri bomo upoštevali največji možni popust. Pošljite besedilo.

Za dodatne informacije in naročilo prevoda nas pokličite na telefonsko številko 01 541 00 33 oziroma 030 650 255 ali pošljite e-sporočilo na e-naslov prevodi@lingula.si.

 

Pošljite mi ponudbo

V Lingula, d.o.o. spoštujemo vašo zasebnost, zato bomo vaše podatke skrbno varovali. Od prejemanja e-časopisa se lahko kadar koli odjavite z e-sporočilom na info@lingula.si.
Strinjam se z navedenimi pogoji. *
Mateja Stružnika
»Dobro izkoriščen čas ni nujno 'garanje' – naši trenerji poskrbijo tudi za zabavno in sproščeno vzdušje.«

Mateja Stružnik, vodja izobraževanja, mateja@lingula.si