Vloga tolmačev v tolmaškem procesu

Poklic tolmača je eden najstarejših, saj njegovi začetki segajo v pradavnino, ko so med seboj morala komunicirati tudi plemena, pa naj so se med seboj bojevala, se pogajala ali povezovala. Tolmači so bili pomembni, saj so bili to ljudje, ki so znali več kot en jezik. A ljudje so bili do njih previdni, ker zaradi nepoznavanja tujega jezika niso vedeli, ali jim lahko zaupajo in na čigavi strani v resnici so.

Tolmačenje je izredno zahtevno

Vloga tolmačev je še danes zelo pomembna. Tolmači tolmačijo govorjena besedila iz izhodiščnega v ciljni jezik in strankam pomagajo pri medsebojni komunikaciji. Pomemben del njihovega dela je, da so objektivni in svojih sposobnosti ne precenijo ter sprejmejo le naloge, za katere vedo, da jih bodo lahko opravili natančno in kakovostno. Tolmači se morajo tudi zavezati, da bodo spoštovali moralna in etična pravila poklicnega tolmača in da ne bodo izdajali poslovnih skrivnosti.

Ena napaka lahko vodi do hudih posledic

Kako pomembna je vloga tolmačev in natančnega tolmačenja iz izvirnega jezika v ciljni jezik, priča tudi naslednji primer. Ko so na Floridi v bolnišnico pripeljali nezavestnega 18-letnika s Kube, so njegovi sorodniki v španskem jeziku osebju povedali, da mislijo, da se je zastrupil s hrano, in pri tem uporabili špansko besedo »intoxicado« (zastrupljen). Ker takrat v bolnišnici ni bilo nobenega tolmača, je posredoval kar medicinski delavec, ki je »znal« špansko, in je besedo v angleščino pretolmačil kot »intoxicated« (opit), zaradi česar je najstnik prejel napačno zdravljenje. Mladenič je zato postal tetraplegik.

Vedno izberite le najboljše tolmače

Ker imajo tolmači pri svojem delu veliko moč, je pomembno, da za tolmačenje izberete le najboljše. Slabi tolmači lahko namreč v določenih primerih, ko stranke ne razumejo drugega jezika, izpustijo, dodajajo in spreminjajo dele besedila, ne da bi kdo za to vedel. Zato bodite previdni pri svoji izbiri in se obrnite na dobrega tolmača, ki bo svoje delo opravil korektno in kakovostno.

Imate vprašanja? Pokličite nas ali nam pišite!

Za dodatne informacije in naročilo prevoda nas pokličite na telefonsko številko 01 541 00 33 oziroma 030 650 255 ali pošljite e-sporočilo na e-naslov prevodi@lingula.si.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki