Prevajanje besedil s področja strojništva

Prevajanje besedil s področja strojništva spada med prevajanje tehničnih besedil. Prevajalec tega področja dobro pozna terminologijo v obeh jezikih, spozna pa se tudi na različne standarde kakovosti. Včasih se med prevajanjem posvetuje tudi s strokovnjakom ali pa strokovnjak pregleda končani prevod.

Takšni in drugačni stroji

Prevajalec se prilagodi vsakemu besedilu in se po potrebi dodatno pouči. Izkušen prevajalec poskrbi, da je prevod enako razumljiv kot besedilo v izvirniku. Zgodi se, da tuje podjetje prejme navodila za sestavo stroja, vendar navodil ne razume, čeprav so bila prevedena. To se zgodi pri prevodih slabše kakovosti, saj že napačno prevedena beseda lahko povzroči zmedo.

Se prevajajo le navodila?

Prevaja se veliko različnih dokumentov s področja strojništva, od navodil za uporabo, varnostnih listov, priročnikov, tehničnih poročil, prospektov o izdelku, projektnih specifikacij pa do gradiv za usposabljanje. Prav tako se prevajajo marketinška besedila s področja strojništva, vendar imajo ta besedila že svoje posebnosti.

Pasti tehničnih besedil

Pri prevajanju tehničnih besedil mora biti prevajalec posebej natančen, razumeti pa mora tudi delovanje strojev in se spoznati na tehnične podrobnosti. Velikokrat prevaja brez sobesedila, na primer v katalogih, kjer so našteti posamezni deli stroja, zato mora vedeti, kam spada posamezen del.

V veliko pomoč je, če si lahko prevajalec ustvari glosar besed (seznam izrazov in njihovih ustreznic v tujem jeziku). Če ste podobna besedila že kdaj prevedli v tuj jezik, za katerega potrebujete prevod tudi zdaj, so stara besedila še kako dobrodošla pomoč, saj lahko prevajalec tako zagotovi enotno terminologijo.

Prevajanje besedil s področja strojništva ni za vsakogar. Za prevod se zato raje obrnite na izkušene Linguline prevajalce, ki bodo poskrbeli, da bo vaš prevod tak, kot mora biti.

Imate vprašanja? Pokličite nas ali nam pišite!

Za dodatne informacije in naročilo prevoda nas pokličite na telefonsko številko 01 541 00 33 oziroma 030 650 255 ali pošljite e-sporočilo na e-naslov prevodi@lingula.si.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki