Prevajanje tehničnih besedil

Prevajanje tehničnih besedil zajema različna strokovna področja, ki od prevajalca zahtevajo specifično strokovno znanje. Zato še tako dober prevajalec besedil o medicini ne more prevajati na primer besedil o elektrotehniki, saj gre za povsem drugo področje. Za prevajalcem strokovna besedila praviloma pregleda še bralec strokovnjak z določenega področja, ki se posveti predvsem rabi ustreznih strokovnih izrazov, kar je še posebnega pomena pri prevodu navodil za uporabo.

Isti tehnični izraz ima lahko v različnih strokah različne pomene

Posamezen tehnični izraz ima lahko več pomenov. Poglejmo si pomene in prevod angleške besede hysteresis. V slovenski jezik prevedeni izraz »histereza«, ki prihaja s področji elektronike, elektromagnetike, nukleonike in fizike, označuje značilnost spreminjanja vrednosti, na primer:

  • na področju elektromagnetike označuje zaostajanje sprememb v magnetizaciji neke snovi za spremembami v samem magnetnem polju;

  • na področju nukleonike pomeni začasno spremembo v voltaži sevalnega števca zaradi prejšnje meritve;

  • na področju fizike opisuje zaostajanje fizikalnega odziva neke snovi na uporabljeno silo, ki je delovala na to snov.

Tehnična besedila prevaja strokovnjak

Prevajanje tehničnih besedil zahteva res dobro poznavanje stroke. Ko ima posamezna beseda več pomenov, je treba biti pozoren na strokovno področje, v katerem se pojavlja, in na ustrezne izraze v ciljnem jeziku. Ko potrebujemo tehnični prevod, moramo še posebej skrbno izbrati prevajalsko agencijo in preveriti, ali ima izkušnje s prevajanjem tehničnih besedil. V Linguli imamo za vsako področje svojega strokovnjaka:

Sodelujemo le z izkušenimi prevajalci, ki imajo široka tehnična znanja. Pri svojem delu uporabljajo specializirane slovarje in se povezujejo s strokovnjaki z drugih področij, zato se obrnite na prevajalsko agencijo Lingula, če potrebujete kakovosten in strokoven prevod.

Imate vprašanja? Pokličite nas ali nam pišite!

Za dodatne informacije in naročilo prevoda nas pokličite na telefonsko številko 01 541 00 33 oziroma 030 650 255 ali pošljite e-sporočilo na e-naslov prevodi@lingula.si.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki