Prevajanje – razbijmo nekaj mitov

Prevajanje postaja v današnjem svetu vse pogostejša potreba, saj je vse manj dejavnosti na najrazličnejših področjih omejenih le na eno državo. S širjenjem prevajanja pa nastajajo tudi različni miti; ti, kot bomo videli v nadaljevanju, ne držijo vedno.

Kdor govori dva jezika, lahko vanju tudi prevaja

To še zdaleč ne drži, saj je za kakovostno prevajanje treba poznati tudi različne vidike posamezne kulture, ne le jezik.

Prevajalec lahko prevaja kakršnokoli vrsto besedila

Praksa pa kaže, da kakovostno prevajanje lahko zagotovijo samo prevajalci, ki se osredotočijo na eno ali dve področji (na primer na medicino, strojništvo, gospodarstvo, literaturo …). Če se prevajalec specializira, lahko tako do podrobnosti spozna besedišče in tudi laže sledi trendom in novostim na svojem področju.

"Instant" prevajanje

Zadnji mit pa je o času, ki ga prevajalec porabi za prevajanje. Veliko ljudi je namreč prepričanih, da je prevajanje zelo hiter postopek, saj od prevajalca ne zahteva nič drugega kot to, da prebere besedilo v enem jeziku in ga prenese v drug jezik. V resnici pa si mora dober prevajalec vzeti kar nekaj časa in se poglobiti v besedilo, le tako bo lahko ustvaril kar se da natančen in dosleden prevod.

Imate vprašanja? Pokličite nas ali nam pišite!

Za dodatne informacije in naročilo prevoda nas pokličite na telefonsko številko 01 541 00 33 oziroma 030 650 255 ali pošljite e-sporočilo na e-naslov prevodi@lingula.si.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki