Prevajanje besedil medicinske stroke

Medicinska terminologija je zahtevna in laikom večinoma nepoznana, saj v besedilih zasledimo veliko zapletenih, dolgih in pogosto tudi težko izgovorljivih strokovnih izrazov. Veliko medicinskih izrazov je grškega izvora, opisujejo pa bolezni, postopke, zdravljenje ...

Za prevajanje besedil medicinske stroke, kot so zdravniški izvidi, diagnoze ali navodila za uporabo zdravil, mora zato poskrbeti res izkušen prevajalec z veliko kilometrine, strokovni pregled za njim pa naredi zdravnik. Pogosto za prevajanje medicinskih besedil poskrbijo zdravniki z občutkom za jezik, za njimi pa besedilo pregleda še prevajalec.

Pri zagotavljanju kakovosti prevodov je poznavanje jezikovnih in kulturnih zakonitosti okolja, v katerem se bodo dokumenti uporabljali, izjemno pomembno.

Dober prevajalec besedil medicinske stroke mora poznati medicinske izraze v izvornem in ciljnem jeziku, kemijska in tržna imena zdravil, latinske in grške izraze ter seveda tudi lažne prijatelje, ki lahko prevajalca zavedejo.

Tak primer je beseda drug, ki v medicini pomeni zdravilo in ne drogo, kot bi lahko zmotno mislili. Neizkušen prevajalec bi lahko besedo ordinacija prevedel v ordination (kar pomeni duhovniško posvečenje), a pravilno je surgery ali treatment room.

V Linguli prevajamo besedila medicinske stroke v različne jezike:

  • prevajanje besedil medicinske stroke iz angleščine v slovenščino in obratno
  • prevajanje besedil medicinske stroke iz nemščine v slovenščino in obratno
  • prevajanje besedil medicinske stroke iz hrvaščine v slovenščino in obratno
  • prevajanje besedil medicinske stroke iz srbščine v slovenščino in obratno

Prevajanje besedil medicinske stroke je zahtevno, zato svoje prevode zaupajte izkušenim in specializiranim prevajalcem.

Imate vprašanja? Pokličite nas ali nam pišite!

Za dodatne informacije in naročilo prevoda nas pokličite na telefonsko številko 01 541 00 33 oziroma 030 650 255 ali pošljite e-sporočilo na e-naslov prevodi@lingula.si.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki