Lektoriranje računalniške predstavitve

Lektoriranje še posebej priporočamo, ko gre za uradno predstavitev, ki je dostopna širši javnosti.
Računalniška predstavitev je pripomoček, ki spremlja naše predavanje.

Na poslovnih sestankih, konferencah, simpozijih ter predavanjih govorniki in predavatelji pogosto pripravijo računalniške predstavitve s povzetki, ključnimi besedami in stališči. Zelo pomembno je, da je takšna predstavitev strnjena, barvno usklajena in predvsem jezikovno brezhibna. Lektoriranje še posebej priporočamo, ko gre za uradno predstavitev, ki je objavljena na spletu in dostopna tudi širši javnosti.

Kako pripraviti dobro računalniško predstavitev?

Računalniška predstavitev je pripomoček, ki spremlja naše predavanje in nam pomaga, da z opornimi točkami, navedenimi na diapozitivih, povezano in strukturirano predstavimo svoja stališča. Taka vizualna predstavitev pa ne pomaga samo predavateljem, temveč mora biti zanimiva in privlačna tudi za poslušalce. Tukaj je nekaj koristih nasvetov za pripravo dobre računalniške predstavitve:

  • Predstavitev naj bo barvno usklajena, pisava poenotena, velikost oz. barva nadnaslovov in podnaslovov naj se razlikuje.
  • Struktura predstavitve naj bo razdeljena na uvod, vsebinski del in zaključek. Zaželeno je, da na uvodnem diapozitivu prikažete tudi vse glavne naslove vsebin, o katerih boste govorili v nadaljevanju.
  • Na diapozitivih uporabljajte le ključne besede in ne celih stavkov ali celo odstavkov, če ti niso vsebinsko pomembni.
  • Računalniška orodja ponujajo veliko vrst animacij, ki pa lahko pri predstavitvi odvrnejo pozornost od bistva, zato je pomembno, da smo pri uporabi zvočnih in slikovnih animacij zmerni.
  • Predstavitev končamo s povzetkom ključnih točk.

Z brezhibno predstavitvijo do suverenega nastopa

Vsebinsko še tako dobra predstavitev pa lahko pusti slab vtis, če je polna slovničnih napak ali neustreznih izrazov. Večina pri pripravi svojega nastopa največ časa nameni pripravi vsebine predavanja oz. govora, za dobro pripravo računalniške predstavitve, ki jo dojemamo le kot »spremljavo« predavanja, pa pogosto zmanjka časa. A enako pomembna kot predavanje je tudi računalniška oz. vizualna predstavitev, saj jo imajo vsi udeleženi ves čas pred očmi. Precej neprijetno je, če šele med nastopom ugotovimo, da so denimo diapozitivi polni napak; to bo verjetno precej omajalo našo samozavest.

Lektoriranje bodo v Linguli opravili izkušeni lektorji!

Lektoriranje je pregled besedila, pri katerem lektor odpravi jezikovne nepravilnosti oz. predlaga izboljšave. To delo opravlja jezikovno izobražena oseba z veliko izkušnjami, ki vaše predstavitve vsebinsko in oblikovno ne bo spreminjala, temveč le jezikovno izboljšala. Lingulini izkušeni lektorji bodo poskrbeli, da bo vaša predstavitev brez napak in bo seveda pregledana v dogovorjenem časovnem roku.

Imate vprašanja? Pokličite nas ali nam pišite!

Za dodatne informacije in naročilo prevoda nas pokličite na telefonsko številko 01 541 00 33 oziroma 030 650 255 ali pošljite e-sporočilo na e-naslov prevodi@lingula.si.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki