Kakovost prevoda in kakovost izvirnika

Prevajanje obsega veliko različnih besedil. Standardna besedila, ki imajo strogo formo, kot so pravna besedila, obrazci, potrdila, navodila za uporabo zdravil …, imajo značilen slog, kar izkušenemu prevajalcu, ki se spozna na področno terminologijo, olajša delo in je temu primerna tudi kakovost prevedenega besedila.

Nestandardna besedila

Veliko je besedil, ki nimajo standardizirane forme. V teh primerih je prevod oziroma njegova kakovost zelo odvisna od kakovosti originala. Spletne strani, besedila reklamnih materialov, dopise, povzetke diplomskih ali akademskih nalog … pišejo ljudje, ki se spoznajo na svoje področje, ne ukvarjajo pa se toliko z ubesedovanjem.

Prav zaradi tega je včasih kakovost slovenščine oz. izvirnika slabša – pisec je tako »v stvari«, da enostavno zanemari jezik, v katerem piše. To žal vpliva tudi na prevajanje takih besedil.

Najpogostejše napake v izvirniku

Predolgi stavki

Včasih so stavki tako nerazumljivi, bodisi ker so slovnično nepravilni bodisi ker pisec toliko tega hoče ujeti v enem stavku, da se enostavno zgubi. Njemu ali njej je pa seveda vse jasno.

Viri, nazivi, imena ...

  • Zgodi se tudi, da avtor neprimerno navaja vire, ne preverja nazivov (recimo ustanov), celo napačno piše imena ljudi ali krajev.
  • Razumljivo je, da se naročnik znajde v časovni stiski s pisanjem izvirnika, vendar je kljub temu izjemnega pomena za prevajalca, da je originalno besedilo oblikovno in jezikovno izpolnjuje določene norme, saj jih bo le tako kakovosten tudi prevod.

Nasvet - izpilite originalno besedilo

Svetujemo vam, da izpilite originalno besedilo, če želite res lep in tekoč prevod. Še posebej, če je namenjen javni objavi. Ker pod besedilom ste podpisani vi, ali pa predstavlja vaše podjetje. Lingulini izkušeni prevajalci vam bodo pomagali pri kakovostnem prevajanju.

Imate vprašanja? Pokličite nas ali nam pišite!

Za dodatne informacije in naročilo prevoda nas pokličite na telefonsko številko 01 541 00 33 oziroma 030 650 255 ali pošljite e-sporočilo na e-naslov prevodi@lingula.si.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki