Prevodi besedil s področja gradbeništva in elektrotehnike

Prevod besedil s področja gradbeništva in elektrotehnike sodi v tehnično prevajanje. Prevajalec mora poznati strokovne tehnične izraze v obeh jezikih in okrajšave ter imeti dobro splošno tehnično znanje. Nekdo, ki ne razume, kako deluje električna napeljava, bo takšno besedilo le s težavo ustrezno prevedel.

Za prevajanje tehničnih besedil je zelo pomembno, da je izrazje enotno. Ista stvar/pojem se v besedilu načelno ne sme pojaviti z dvema različnima poimenovanjema (ali več), saj bi to lahko privedlo do zapletov in nerazumevanja.

Zakaj prevod?

Kdaj sploh potrebujemo prevod takega besedila? Na primer: v Sloveniji za gradnjo objekta najamete nemško podjetje, ki sodeluje s češkim arhitektom. Vsa dokumentacija mora biti zagotovljena v vseh treh jezikih. Načrti, ki jih je narisal arhitekt, so prevedeni v nemščino, da jih lahko razumejo delavci nemškega podjetja, in v slovenščino, da lahko gradnjo spremljajo slovenski državni organi. Enako velja na primer za gradbena dovoljenja, ki jih priskrbi Slovenija. Ta morajo biti prevedena za nemško podjetje.

Oblike besedil za prevod

Prevajanje besedil s področja gradbeništva in elektrotehnike zajema vso dokumentacijo, ki se uporablja pri gradnji. Naj naštejemo samo nekaj primerov:

  • gradbeni načrti

  • prodajna dokumentacija

  • finančna poročila za tretje osebe

  • zakonodaja o najemnih razmerjih

  • predpisi

Pri tem ne gre le za prevajanje besedila samega. Včasih je za razumevanje v ciljnem jeziku potrebno prilagoditi tudi merske enote (na primer iz centimetrov v palce (inch) ali metrov v čevlje (foot)).

Da se izognete težavam, ki lahko nastanejo zaradi nepravilnega prevoda, je najbolje, da poiščete prevajalsko agencijo s tradicijo prevajanja besedil z vašega področja.

Prevajalska agencija Lingula vam lahko pomaga s prevodi besedil s področja gradbeništva in elektrotehnike v kombinaciji z angleščino, nemščino, italijanščino, hrvaščino, srbščino in drugimi tujimi jeziki. Prevajanje strokovnih besedil opravimo profesionalno in natančno.

Imate vprašanja? Pokličite nas ali nam pišite!

Za dodatne informacije in naročilo prevoda nas pokličite na telefonsko številko 01 541 00 33 oziroma 030 650 255 ali pošljite e-sporočilo na e-naslov prevodi@lingula.si.

Deli naprej: Facebook Google Plus

Povezani članki